sreda, 26. februar 2014

Enej na počitnicah.

Prejšnjo sredo sem dobila od Anite, sestre od Tineta, sms: "Prav Enej, de bi blu še bulš, če bi šou kešn dan h Petri spat kat pa h non." :) In smo se kar takoj dogovorili, da prespi pri meni še isti dan. Enej je imel počitnice, jaz pa sem bila naslednji dan tudi prosta.

Ko sem prišla zvečer po njega je imel že vse pripravljeno za odhod. Ponosno mi je pokazal nahrbtnik, v katerega je sam spakiral vse, kar potrebuje za "mini počitnice" ter me seznanil z najinim tretjim članom, veliko kačo klopotačo. Plišasto seveda. Nahrbtnik na rame, objemček in poljubček domačim in gremo.

Kaj sva počela? Najprej mi je pokazal najboljše igrice na računalniku (v vednost: najboljša je Ben 10 :)), potem sva malo brala knjigo Zaljubljeni maček in nato kmalu (ob 23h!) odšla spat. V postelji me je presenetil z vprašanjem: "In, kk si kej prežvila dan, kva si kej dilala?" :) Povedala sem mu potek mojega dneva, nato pa sem poslušala še njega. Kasneje mi je Anita povedala, da se doma zvečer, preden grejo spat, pogovorijo kako so preživeli dan. To se mi zdi res lepo in pohvalno, da si pred spanjem vzamejo čas drug za drugega.

Zjutraj me je zbudila kača klopotača, s "prijetnim" ropotanjem na uho. Poskušala sem ju prepričati, da bi še malo zaspali, čisto malo, za par minutk, pa ni šlo. Je bilo treba po kratkem poležavanju v postelji, kar hitro vstati in začeti nov dan. Po zajtrku so prišle na vrsto družabne igre, od šaha, igranja kart, igre Človek ne jezi se, igre Kača in ob vsem tem sva, pod budnim očesom gospe Kače Klopotače, še močno močno navijala za našega brkatega olimpijca Filipa. Enej ni pozabil navijati niti za Kanadske predstavnike. :)

Pred kosilom, na katerega sva bila zmenjena z ostalo družino Česnik Mažgon, sva si pripravila še vitaminsko bombo. Da sva lažje dočakala kosilo in da sva imela dovolj energije še za preostanek dneva.

Okrasitev z dežničkom oz. papirjem za muffine je bila Enejeva ideja :)

torek, 18. februar 2014

Pomembnih osem mesecev.

Dobrih osem mesecev je že, odkar je moj Tine zapustil balonček varnosti in udobja ter spakiral svoj ogromen popotniški nahrbtnik in se podal v Kanado. Željan novih izzivov, novih dogodivščin in predvsem željan izpolnitve svojih mladostniških želja - živeti in delati eno leto v tujini. S to željo sem bila seznanjena že takoj na začetku najine zveze, ampak priznati moram, da jo nisem jemala preveč resno. Sploh potem, ko se je Tine zaposlil in ko sva se skupaj vselila v najin krasen domek. Ne, ne, sem potihem razmišljala in upala, ni šans, da pusti službo, dom in predvsem mene. Zdaj, ko sva zaživela skupaj in se imava tako zelo lepo, zdaj pa res ne bo vse te varnosti in udobja zamenjal za pot v neznano. Pa je. V ponedeljek, 10. junija 2013 se je zanj in zame začelo novo obdobje.

If you love someone, 
you must be prepared to set them free.

(P. Coelho)
 
Zadnji dnevi so bili grozni. Kamorkoli sva prišla, od obiska družine, prijateljev do spontanega srečanja z znanci, je bil Tine glavna "atrakcija". Vedno ena in ista vprašanja - kdaj greš, za koliko časa greš, kaj boš tam počel in vedno, vedno je sledilo meni "najljubše" vprašanje: "Zakaj pa Petra ne gre s tabo?" Seveda, saj je razumljivo, da je bilo to vprašanje postavljeno, saj sva ja par. Ampak vsakemu posebej in vedno znova in znova odgovarjati, da mene pač tujina trenutno ne mika, da se bojim vožnje z letalom in da mogoče bom pa šla kasneje, mi v trenutkih, ko sem bila že tako ali tako "na psu" res niso bili po godu. Najraje bi si okrog vratu obesila tablo z napisom: "Ja, Tine gre v Kanado za eno leto. Ja, pustil je službo. Ne, ne grem z njim. In ja, s posledicami ali z morebitnim obžalovanjem se bom soočala sama, ampak hvala vseeno za skrb.

Morda se bo slišalo pretirano in prenapihnjeno, ampak s Tinetovim odhodom se je meni takrat sesul svet in življenja, ki sem ga bila vajena, je bilo po eni strani konec. Pravzaprav se mi je svet počasi sesuval že par tednov prej, ko sem videla, da gre zares. Ko je bila podana odpoved, ko so bile kupljene letalske karte, urejena viza, rezervirana prenočišča za prvih nekaj dni, ko je Tine počasi (res počasi) začel pakirati in ko je organiziral poslovilni žur za družino in prijatelje. 

Torej, najprej sem se morala, prvič v življenju, naučiti živeti sama in sama skrbeti zase. To zame ni bila lahka naloga, glede na to, da sem (bila) precej razvajena, rada sem se pustila streči, bala sem se teme in lahko rečem, da sem bila vedno od nekoga odvisna. Po poti sem začela stopati korak za korakom. Počasi in sama.

V najin dom sem prvič sama stopila z objokanimi očmi, s cmokom v grlu, z občutkom utesnjenosti v prsih in z ogromnim občutkom osamljenosti. Prve dni sem zelo težko preživela doma in sem, če se je le dalo, svoj čas preživljala drugje. Na koledarju sem preštevala dneve do najinega ponovnega snidenja in z žigom označevala vsak dan posebej, ki sem ga preživela sama, brez Tineta. To štempliranje je po osmih mesecih še vedno aktualno in ne mine dan, ko ne bi zvečer s ponosom označila še en uspešno preživet dan in vsaka označena "raketka" na dnevu pomeni, da sem bližje času, ko bova spet skupaj. :)

Kot sem že rekla, prvi dnevi, tedni so bili katastrofalni. Stalno je bila prisotna utesnjenost in dobesedno me je bolelo srce. Ampak življenje teče dalje in to sem morala nekako sprejeti in se upreti melanholiji in depresiji. Da je življenje spet začelo teči po ustaljenih tirnicah, se moram zahvaliti družini in prijateljem ter nenazadnje tudi Tinetu, za vse ure poslušanja mojega jokanja in stokanja in za vse spodbudne besede, ki so mi takrat ogromno pomenile in mi pomagale, da sem se postavila nazaj na noge.

Tine se je septembra, za moj 30. rojstni dan vrnil domov za tri tedne. Čudoviti trije tedni, ki so čisto prehitro minili. Bili so sladki, a kratki. Tinetov plan oz. želja je bila, da bi se oktobra skupaj vrnila v Kanado. Po pogovoru s prijateljem, kaj naj storim, odidem ali ostanem, mi je dejal, naj delam to kar čutim. Dejal je: "Če nisi pripravljena na ta korak in če misliš, da bi s tem šla preko sebe, potem ostani." In čeprav je bilo blazno težko ponovno oktobra spustiti svojo ljubezen, da gre svojo pot, sem ostala zvesta sebi, nisem šla preko sebe in ostala. Zaradi mene lahko kdo reče, da sem se ustrašila, se po domače "usrala" in zato ostala, ampak nič ne de, taki komentarji me ne zmotijo več. Jaz vem, kaj sem takrat morala storiti in kaj je bilo prav. Pot, da odidem junija ali oktobra, preprosto ni bila moja pot, po kateri sem morala stopati.

Tinetov odhod oktobra sem sprejela precej lažje kot njegovega prvega. "Protokol" mi je bil znan, vedela sem, da se bova slišala in "videla" vsak dan in najpomembnejše, noben od naju ni niti za trenutek podvomil v najino zvezo in o najinih čustvih. Njegov odhod sem tokrat sprejela z občutkom moči in ne nemoči. Občutek poguma je prevladoval nad občutkom strahu. Občutek nezmožnosti se je razblinil. Predvsem pa sem na najino situacijo začela gledati drugače. Kot na nekaj, kar me uči, me dela boljšo in trdnejšo.

Sometimes to lose balance for love
is part of living a balanced life.

(K. Liyer)

Jaz sem se v tem času naučila živeti sama, naučila prisluhniti lastnim željam in potrebam, naučila skrbeti za dom, od kurjenja ognja, do menjave žarnic in kidanja snega (na kosilo se žal še vedno največkrat kam povabim - res nisem za kuhanje :)) in najbolj pomembno, naučila sem se biti sama sebi dovolj. In neizmerno hvaležna sem za to izkušnjo.   

Kaj naju čaka v prihodnosti ne vem. Vem pa, da se Tine vrne sredi junija nazaj domov in zelo zelo se veselim najine skupne prihodnosti. :)

Mogoče pa prej tudi jaz spakiram popotniški nahrbtnik in zapustim svoj balonček varnosti in udobja. :)


 Tinetovo življenje čez lužo lahko spremljate:

petek, 14. februar 2014

Za moje Valentinčke.

PRIJATELJSTVO

Prijateljstvo se 
prijateljev dotika,
od mezinca na nogi
do besede z jezika. 

Zato boža in hrani
in nikoli ne pika.
S prsti počeše lase
nežnejše od glavnika.

Pravo prijateljstvo 
gore premika,
ne more biti vprašaj,
je le klicaj ali pika.

Prijateljstvo se rodi,
se smeji in mežika,
kot čudežno sonce
izpod dežnika.

Prijatelj je zato
najlepša oblika sveta,
ker jo naslika srce
in se dotika - vsega.

(Bina Štampe Žmavc)

♡  ♡  



ponedeljek, 10. februar 2014

Sredino popoldne.

Sem preživela v družbi šečistomalomumanjkadotrehlet starega nečaka Tjaša. Za njegovega mlajšega bratca Tineta niti nisem imela toliko časa, saj me je mali fantinec dobesedno okupiral in zvlekel v njegovo sobo. Se igrat in predvsem plesat na muziko, ki mora biti zelo naglas in hitra mora biti. Najbolj fajn je, če se vrti Kleopatra. Ta je najboljša. Kapo na glavo, rokavčke na roke, nekaj podobnega hulahop obroču vrtet okrog roke in akcija! Skakat levo in desno, noge gor, dol, vstran, z rokami migat, z boki migat, ni da ni. Ko je pesmi konec pa ponovi vajo še enkrat. :) Ko je le prišla na vrsto tudi malo bolj umirjena in počasna pesem, pa sem ga morala vzeti v naročje in zaplesati skupaj z njim. Njegove male rokice in nogice so se me oprijele in se ovile okoli mene in tako sva plesala kot ta veliki. :) 

Da pa nisva samo norela po sobi in da sva si tudi malo odpočila (vsaj jaz, Tjaš ne rabi počitka :)), sva si podajala žogo, se igrala z avtomobilčki, dinozavri, se igrala spomin, se lovila ... Vse sva "obdelala". :) Ko sva se igrala z avtomobilčki, se kar naenkrat ustavi in zagleda na tepihu neko drobtino in reče: "Uuu lej, banana. Jest je bam kal paidu." :) Domišljija na vrhuncu. :)

Med "počitkom" si je Tjaš sezul copate in opazila sem, da je bos. Odločila sem se, da mu obujem nogavičke, da ga ne bo zeblo v male nogice. Piece of cake, ane? No, ne. Tako nerodno sem se lotila, komaj sem mu pokrila male prstke in nato še cel projekt spraviti nogavičko lepo gor in naravnati, da ne bo vse postrani. Ko mu končno, po parih minutah (!) le obujem nogavičko, me pogleda in zaprepadeno reče: "Petla, a mi baš tut ta dluga tuk naludnu pa težku abula?" Jaz v smeh, itak. :)

Takšne in drugačne izjave so v teh štirih uricah, ko sem bila na obisku, kar letele iz njega. Kje jih pobira, ne vem. Vem pa, da so blazno smešne. :)

Zvečer sem skupaj z njim na kavču pogledala še risanko, Nodija. In nemirno sedi zraven mene, me pogleduje, se nasmiha pa mu rečem: "A bi se rad malo pocartal pri meni?" Nasmeh do uh in dobesedno skoči k meni in se stisne. Me pogleda in reče: "A je lpu, ka si na obisku pl men?" Odgovorim mu seveda pritrdilno. Pa reče še: "A pol baš pl men spala danc?" Tukaj pa moj odgovor žal ni bil pritrdilen. Mu razložim, zakaj to ne bo možno in odgovori: "Aja." In "zadeva" je bila rešena. :)

Mali je faca! Ko še njegov bratec Tine malo zraste, bo šele akcija! Komaj čakam. :)

 
 Children see magic, because they look for it.
(C. Moore)