ponedeljek, 11. marec 2013

Popolna prepoved.

... Trženja na živalih testirane kozmetike!

:)

V Evropski uniji z današnjim dnem ni več mogoče tržiti kozmetičnih izdelkov, ki bi bili v kakršni koli obliki testirani na živalih. Velik del evropske javnosti meni, da tovrstna testiranja niso moralno dopustna. 
Sočasno s to prepovedjo bo Evropska komisija nadaljevala prizadevanja za razvoj alternativnih metod testiranja, saj te za zdaj še ne morejo popolnoma nadomestiti testiranja na živalih. V ta namen je Evropska komisija med letoma 2007 in 2011 že namenila okoli 238 milijonov evrov, še naprej pa bo podpirala raziskave in bo spodbujala tudi tretje države, naj sledijo njenemu zgledu.

Pred prepovedjo testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih, torej pred letom 2004, so v EU tovrstne teste opravili na 8998 živalih. To število se je leta 2008 znižalo na 1510, leta 2009 pa na 344. Tovrstna testiranja opravljajo na podganah, miših, morskih prašičkih in zajcih.
Vse oblike testiranja kozmetičnih sestavin na živalih so po letu 2009 izvedli zunaj EU. Po ocenah naj bi tovrstna testiranja letno zunaj EU opravili na 15.000 do 27.000 živalih.

(vir: 24ur)


Podatki kažejo, da evropski potrošnik v povprečju uporabi najmanj 7 kozmetičnih izdelkov na dan. (!)

Vsak posameznik ima možnost izbire, kaj bo uporabljal in kaj s tem podpiral. Na eni strani imate podjetja, ki podpirajo grozljiva in nepotrebna mučenja na živalih in na drugi strani podjetja, ki tega ne počno. Odločitev bi morala biti pravzaprav povsem enostavna.

Na voljo imate veliko kozmetičnih znamk, ki svojih izdelkov ne testirajo na živalih. Kadar nisem prepričana, ali je izdelek testiran ali ne, si pomagam s Facebook stranjo Bele liste ali kar s stranjo Pete.
Uporabljajte izdelke, ki so ljudem in živalim prijazna. Izdelke, za katere vemo, da ni trpela ali umrla nobena žival.

Več o tej temi, o ceni lepote, sem pisala v tej objavi.

2 komentarja:

  1. Počasi se vendarle premika na bolje!
    Končno se je o tem začelo razmišljati in dogajati.

    Tole je bil kar velik korak!

    Pa hvala za krede!. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Počasi ja .. Ampak je pa vsaj začetek.

    Malenkost. Če vam jih bo zmanjkalo, jih imava še. V knjigarni ni bilo možno kupiti le ene krede in ker je bila želja po pisanju s kredo (ploščica na vhodnih vratih z najinimi priimki) prevelika, sem kupila celo škatlo. :) Ampak so v rabi, tako da še dobro, da sem jih kupila toliko. :)

    OdgovoriIzbriši

Nov komentar? Juhuhu! Hvala! :)