sobota, 25. maj 2013

Presna gibanica za dober namen.

Jadranka Juras, je kot pogoj (malo za šalo, malo za res) postavila, da pride v Idrijo predstaviti knjigo Večna Treblinka le v primeru, da z Moniko pripraviva kakšno vegansko dobroto. Za prijetno druženje ob dobri veganski hrani po predavanju. Monika mi je poslala nekaj receptov za pripravo odličnih veganskih jedi in odločitev, kaj pripraviti, je padla takoj. Odločila sem se za, zdravju prijaznejšo verzijo znamenite slovenske sladice, presno vegansko gibanico. Poleg tega, da je lažje prebavljiva, tudi njena priprava ni tako zamudna.

Če vas zanima recept, kako pripraviti to odlično sladico, berite dalje. :)

Za spodnjo plast potrebujemo:
50g mandljev
50g orehov
100g datljev

Mandlje in orehe drobno zmeljemo v multipraktiku ali blenderju in dodajamo datlje, da se testo sprime. Lažje bo šlo, če dodamo nekaj vode. Maso prihranimo za pozneje.

Za makovo plast potrebujemo:
150g maka
50g namočenih datljev 
3 žlice limoninega soka

Mak zmeljemo v multipraktiku ali blenderju, nato dodamo namočene datlje in limonin sok, da dobimo gosto zmes. Postavimo na stran.

Za orehovo plast potrebujemo:
200g orehov
100g namočenih datljev

Orehe drobno zmeljemo v multipraktiku ali blenderju, nato dodamo namočene datlje in zmešamo v homogeno mazljivo zmes. Po potrebi dodajamo vodo. Postavimo na stran.

Za skutino plast potrebujemo:
200g indijskih oreščkov ali makadamije
5 žlic limoninega soka
ščep soli

Oreščke namočimo za nekaj ur, nato jih odcejene dobro zmeljemo v multibraktiku ali blenderju skupaj z limoninim sokom in ščepcem soli. Po potrebi dodajamo vodo. Postavimo na stran.

Za jabolčno plast potrebujemo:
4 večja jabolka
žlica limoninega soka

Jabolka naribamo (lupljenje ni potrebno), dodamo limonin sok, da ne porjavijo in z rokami iz njih iztisnemo sok. Naribana jabolka postavimo na stran.


Končna priprava:

Poljuben pekač najprej obložimo s plastično folijo, da bomo sladico lažje dobili ven. Najprej pripravimo spodnjo plast tako, da maso s prsti razgrnemo v kvadrat debeline približno pol centimetra. Nato nadevamo plasti. Bodite pozorni, da najprej porabite le polovico od vsakega nadeva!
Začnemo s polovico makove plasti, nato sledi polovica skutine plasti, polovica orehove plasti in polovica naribanih jabolk. Postopek še enkrat ponovimo (brez spodnje plasti) in zaključimo z jabolki. 

Gibanica je najboljša, če jo nekaj časa pustimo, da se okusi prepojijo, odlična pa je tudi takoj. Ker je zelo nasitna, jo narežemo na manjše koščke, kot smo morda vajeni. 

Pa dober tek! :)


Kako pa je bilo na samem predavanju? Odlično. Jadranka je ponovno dokazala, da ji je še kako mar za živali, za sočloveka, za planet. Dejstva, ki jih je v knjigi zapisal Patterson je podkrepila z lastnim znanjem in izkušnjami, saj se že več kot 10 let aktivno bori za pravice in svobodo vseh živih bitij. Svoja razmišljanja in poglede je predstavila tudi domačinka Monika Rijavec. Skupaj sta zbranim, upam da, vsaj malo odprli oči in jih pripravili do razmišljanja o agoniji, ki jo vsakodnevno doživljajo živali po vsem svetu. Stvar posameznika pa je, kaj bo glede tega ukrenil.

Foto: Tine Mažgon


1 komentar:

  1. Grrrrr.... zamudila.
    Ampak ravno še ujela sladico, ki je bila odlična.
    Nasitna pa tudi!

    OdgovoriIzbriši

Nov komentar? Juhuhu! Hvala! :)