ponedeljek, 21. april 2014

Berem: Ti povem še eno zgodbo?

Bucay me je ponovno navdušil. Z zgodbami za vsakega človeka, v vsakem trenutku njegovega življenja. 


  Zaljubljena gosenica

Nekoč je živela gosenica, ki se je zaljubila v cvet. Seveda je bila to nemogoča ljubezen, ampak cveta ni nameravala zapeljati ali hoditi z njim, niti govoriti mu ni hotela o ljubezni. Sanjala je le o tem, da bi prišla do njega in mu dala poljub. En sam poljub. Vsako jutro in vsako popoldne je gosenica gledala svojega ljubega, ki je bil čedalje višji, čedalje bolj oddaljen. Vsako noč se ji je sanjalo, da je končno prišla do njega in ga poljubila.
Nekega dne je mala gosenica sklenila, da tako ne gre več naprej, da ne more vsako noč sanjati o cvetu in ničesar storiti, da bi sanje uresničila. Pogumno je oznanila prijateljem, hroščem, mravljam in deževnikom, da bo splezala po steblu cveta in ga poljubila. Vsi so se strinjali, da se ji je zmešalo, in večina jo je poskusila odvrniti od tega, a vse zaman. Gosenica se je splazila do stebla in začela plezati po njem. Plezala je vse jutro in vse popoldne, in ko je sonce zašlo, je bila hudo izčrpana. "Oklenila se bom stebla in tako prenočila", si je mislila, "jutri pa bom zlezla naprej. Danes sem že bliže kot včeraj," je pomislila, čeprav je preplezala le 10 centimetrov, cvet pa je bil visok več kot poldrugi meter. Najhuje pa je bilo to, da je med spanjem njeno spolzko, vlažno telo zdrsnilo po steblu navzdol in se je naslednje jutro zbudila tam, kjer je prejšnji dan začela svoj vzpon. Pogledala je gor in si rekla, da se bo pač morala dvojno potruditi in se zvečer bolje oprijeti. Vendar jo dobri nameni niso pripeljali nikamor. Vsak dan je plezala in vsako noč zdrsnila nazaj na tla. Ampak vsako noč je, medtem ko je nevede drsela navzdol, še vedno sanjala o poljubu, ki si ga je želela. Prijatelji so jo nagovarjali, naj opusti sanje ali vsaj sanja kaj drugega, ona pa se je upravičeno zagovarjala, češ da sanj v spanju ne more spremeniti, če pa bi se sanjam kar odrekla, ne bi bila več ona sama. 
Tako je šlo naprej še nekaj dni, potem pa, neke noči ... Neke noči se je gosenici tako živo sanjalo o roži, da so se njene sanje spremenile v krila in naslednje jutro se je zbudila kot metulj, vzletela je k cvetu in ga poljubila.

6 komentarjev:

Nov komentar? Juhuhu! Hvala! :)