četrtek, 4. oktober 2012

Svetovni dan živali.

Svetovni dan živali obeležujemo vsako leto, 4. oktobra. Prvič se je začel leta 1931 v Firencah v Italiji na ekološkem kongresu. Ta datum so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali.

Razmišljam kakšen odnos imamo do živali danes. Mislim, da ga najbolje opišem, če rečem, da je brezbrižen. "Najhujši greh v odnosu do živali ni sovraštvo, ampak brezbrižnost. To je bistvo človekove nehumanosti."

Na žival gledamo kot na predmet, kot na našo lastnino, s katero lahko počnemo kar hočemo. Pozabljamo, da je žival, prav tako kot mi, čuteče bitje, ki ima vso pravico do življenja in svobode. Med človekom in živaljo niti ni bistvene razlike. Oboji imamo srce, oči, nos, ... Oboji imamo živčni sistem, kar dokazuje, da oboji čutimo bolečino, strah, veselje, ... Zakaj potem na tak nehuman način ravnamo z njimi. Jih pobijamo za lastno zabavo, za hrano, za kozmetiko, ... Ne razumem. Od kje nam pravica, da odločamo kdo ima pravico živeti in kdo ne.

Žak

Po mnenju Jadranke Juras se je degradacija živali začela, ko smo jim odvzeli svobodo oziroma, ko smo jih zasužnjili (olepševalno temu rečemo udomačili). S tem so živali izgubile evolucijsko svobodo, gensko neodvisnost in bile podvržene človekovi domišljiji in muhavosti. Kmalu se je ta isti odnos začel kazati tudi v odnosu do sočloveka, čemur pa smo priča še danes. Nasilje nad živalmi je povzročilo nasilje nad ljudmi.

Hubert - Hubko

V planu imam prebrati knjigo Charlesa Pattersona, Večna treblinka, ki govori o našem odnosu do živali. Omenjeno knjigo sem že imela v roki, tudi prebrala nekaj strani, a jo žal nisem dokončala. Ne vem zakaj. Vem pa, da me ni pustila ravnodušno. Že po parih straneh so mi po licu polzele solze, saj pisatelj nazorno opisuje kako z živalmi ravnajo na različnih farmah, klavnicah, ... Pouči nas kaj treblinka sploh je. 

Treblinka je bilo eno izmed največjih koncentracijskih (uničevalnih) taborišč med drugo svetovno vojno na Poljskem. 2. svetovna vojna se je za nas, človeštvo, končala, a za živali, se nadaljuje. Nadaljuje se vsak dan. Znova in znova. Na tisoče živali se vsak dan ubije. Še preden se jih ubije, pa so deležne trpljenja v obratih, ki na las spominjajo na taborišča. Hitler je idejo o taboriščih in uničevanju ljudi povzel ravno po zgledu klavnic.

Definitivno bom v roke ponovno vzela omenjeno knjigo in tokrat jo bom prebrala do konca. Obljubim. Ne bom si več zatiskala oči in "bežala" pred resnico, pred dejstvom. Z ozaveščanjem in znanjem bomo morda spremenili naš pogled in ravnanje z živalmi. Ne obračajmo se stran in ne bodimo brezbrižni. Vsak lahko nekaj naredi za dobrobit živali. 

Če jim že ne moreš pomagati, jim vsaj ne škoduj. In pika.

Aja


The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated. 
(Mahatma Gandhi)







Ni komentarjev:

Objavite komentar

Nov komentar? Juhuhu! Hvala! :)